Chronische zorg

Mensen met een chronische aandoening hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgverleners (multidisciplinaire zorg). Voor een aantal veel voorkomende chronische aandoeningen is een zorgprogramma ontwikkeld. Een zorgprogramma beschrijft hoe u behandeld wordt, hoe met u en met elkaar samenwerken wordt . De zorgprogramma’s zijn gebaseerd op de recentste zorgstandaarden (landelijke afspraken over de beste zorg).

Wat is een zorgprogramma?

Een zorgprogramma is een samenhangend behandelaanbod, volgens vastgelegde afspraken over de behandeling aan een vastgestelde groep patiënten met dezelfde aandoening (diagnose). Het werken volgens een zorgprogramma betekent dat de zorg die u krijgt, is opgebouwd uit een aantal stappen. Voor elke stap is precies opgeschreven wat er wordt gedaan, met welk doel, hoe vaak en welk soort afspraken er nodig zijn. Alle zorgverleners werken volgens hetzelfde zorgprogramma dat is gebaseerd op vastgestelde richtlijnen en protocollen. Door deze samenwerking en de uniformiteit van zorg verbetert de kwaliteit van zorg en wordt de zorg afgestemd op uw behoefte.

Doel van de begeleiding aan de hand van zorgprogramma’s is om u (beter) om te leren gaan met uw ziekte en de gevolgen hiervan voor het dagelijkse leven, zodat de kwaliteit van uw leven verbetert. Maar ook om de gevolgen van de ziekte te behandelen, vervolgen en erger te voorkomen.

Meer informatie over onze zorgprogramma’s en wat u hiervan mag verwachten leest u op de website van onze koepelorganisatie WSV Support . Zie daarvoor de link achter het zorgprogramma

Binnen het wijksamenwerkingsverband Noordwijkerhout wordt gewerkt met de volgende zorgprogramma’s

Belangrijke informatie voor inwoners

Informatie over voorzieningen in de gemeente Noordwijk vindt u op https://www.leefmeenoordwijk.nl

Als u behoefte heeft aan iemand die met u meedenkt over welke hulp voor u het best passend is en hoe u die hulp kunt krijgen maak dan kosteloos gebruik van het Meedenkersnetwerk. Zie voor meer informatie https://www.meedenkersnetwerk.nl.

Voor al uw hulpaanvragen voor gemeentelijke voorzieningen kunt u terecht bij https://www.voorieder1.nl  Denk aan de aanvraag van wmo voorzieningen, zoals begeleiding, hulpmiddelen, maar ook voor financiele regelingen en jeugdhulp kunt u hier terecht.

Voor iedereen die niet zo mobiel is en graag ergens naar toe wil of moet is er Automaatje. Vrijwilligers rijden met hun eigen auto, u betaalt alleen een kilometervergoeding.

Voor meer informatie en aanvragen:  https://www.welzijnnoordwijk.nl/automaatje  

Corona heeft onze wereld op zijn kop gezet. Lockdowns, afstand houden, de beperkingen. Wil je iets leuks of nieuws doen waardoor je jezelf blijer gaat voelen? Denk dan eens aan het ‘Extraatje voor je welzijn’. Cursussen die je helpen en iets positiefs voor je kunnen doen. De gemeente Noordwijk biedt deze cursussen aan met flinke korting. Kies uit mindfulness, running therapie, een cursus ‘kleur je leven’ of een cursus ‘vriendschapsvaardigheden’. U kunt zich hier aanmelden:  Een extraatje voor je welzijn

Valpreventie in Noordwijkerhout

“Vallen? Dat gaat niet over mij” denken veel ouderen. Bovendien zien ze vallen als iets dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Deze gedachten helpen echter niet om in actie te komen, terwijl dat juist wel nodig is! Vallen is vaak te voorkomen.

Het In Balans oefenprogramma is een leuk en op maat gemaakt programma voor het verbeteren van het evenwicht en de spierkracht. Het zorgt er voor dat u met meer vertrouwen beweegt in en om uw huis. Het wordt u in groepsverband aangeboden. Het werkt stimulerend om het met lotgenoten te volgen. Daarnaast motiveert de gezelligheid in de groep om het programma vol te houden. De groepstrainingen starten vanaf september en worden 15 weken lang wekelijks aangeboden op de zaterdagochtend, zowel in Noordwijk als in Noordwijkerhout. Voorafgaand aan het programma is er een voorlichtingsbijeenkomst van In Balans-docenten Eveline Anthonissen en Iris van Wetten. Thuis gaat u zelf ook aan de slag met de oefeningen en tips. Dit programma is uitermate geschikt voor de minder mobiele ouderen. Ook als u met een loophulpmiddel loopt, kunt u aan deze training meedoen.

De resultaten zijn veelbelovend: 35% reductie van valincidenten (bron: veiligheid.nl). Daarnaast neemt ook de ernst van de gevolgen na een val af, omdat u beter in staat bent om uzelf op te vangen waardoor een harde klap op bijvoorbeeld de heup voorkomen wordt.

Wilt u meer informatie? Meld u dan aan bij Eveline Anthonissen via 06-30572591 of via e.anthonissen@live.nl

Leefstijlaanbod Noordwijkerhout

Via deze link vindt u het aanbod van morgelijkheden die u kunnen ondersteunen bij een gezonde leefstijl.